Gemengde zangvereniging Vivente - Herdenkingsconcert

Herdenkingsconcert

Vivente zingt het Requiem van Mozart

Herdenking van slachtoffers bombardementen op Venlo

Net als in Nijmegen is ook in Venlo dit jaar een herdenking van de oorlogsslachtoffers en dan met name van de honderden slachtoffers van de bombardementen in het najaar van 1944. Deze herdenking is op zondag 13 oktober, exact tachtig jaar na het eerste geallieerde bombardement om de Maasbruggen te vernietigen.

In oktober en november 1944 werden de zwartste bladzijden van de Venlose geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog geschreven door pogingen van de geallieerden Duitse versterking en bevoorrading op de westelijke Maasoever te voorkomen door het vernielen van de bruggen. De geallieerde bombardementen kostten rond de driehonderd burgers het leven en een deel van het oude stadscentrum werd grotendeels verwoest. De bruggen werden niet geraakt. Die werden uiteindelijk door de Duitsers zelf opgeblazen om de geallieerde opmars te verhinderen.

De herdenking in Venlo op zondag 13 oktober zal plaatsvinden met de uitvoering van het prachtige Requiem van Mozart en van het Lux Aeterna van Morten Lauridsen door de Gemengde Zangvereniging Vivente uit Venlo in de Sint Martinusbasiliek. Op diezelfde dag wordt ook een muur met de namen van de slachtoffers van die bombardementen onthuld. Dat gebeurt aan de achterzijde van de Minderbroederkerk in Venlo. Het herdenkingsconcert begint om 15.00 uur. De exacte tijd van onthulling van de namenmuur wordt nog bekendgemaakt.

De bombardementen op Venlo waren een direct gevolg van de opmars van de geallieerden na de landing in Normandië op 6 juni 1944. Zij kwamen in het najaar van 1944 op enkele kilometers van de Maas. Voor de bevrijders stond het vast dat de Duitsers geen nieuwe manschappen en materieel op de westoever van de rivier mochten afzetten. Daarom werden de bruggen over de Maas bij Venlo het doelwit van geallieerde aanvallen. De eerste bommen vielen op vrijdag 13 oktober, de laatste op 19 november. Dertien raids, waarbij 509 bommenwerpers werden ingezet en in totaal ruim 1500 bommen op de stad werden afgeworpen, hadden bijna 300 doden tot gevolg. Hele families kwamen om. En wat de geallieerden niet lukte – het vernietigen van de Maasbruggen - deden de Duitsers ten slotte zelf: ze bliezen de bruggen op om de bevrijders een gemakkelijke oversteek over de Maas te beletten.

Vivente draagt het Requiem van Mozart op aan alle overledenen van die zwarte periode in de Venlose geschiedenis. Mozart schreef dit laatste concert tijdens zijn ziekbed eind 1791. Het werd na zijn dood voltooid door bevriende componisten. Het Lux Aeterna van de Amerikaan Morten Lauridsen is ruim 200 jaar na Mozarts dood geschreven en voor het eerst gezongen in 1997 in Los Angeles. Vivente wordt geleid door dirigent Leo Smeets. Het koor wordt tijdens dit concert in de Sint Martinusbasiliek muzikaal ondersteund door onder meer barokorkest La Sorpresa, waarmee het Venlose koor verleden jaar ook al de Johannes Passion van Bach heeft vertolkt. Verder werken aan het concert de solisten Remmert Velthuis (bas), Varvara Tishina (sopraan), Emilie Wijers (alt) en Edward Ross (tenor) mee. Velthuis werkte ook mee met de Johannes Passion, Edward Ross heeft als jongenssopraan de soundtrack van Lord of the Rings gezongen. 

Contact

Gemengde zangvereniging Vivente
info@viventevenlo.nl

Repetities

Wij repeteren iedere woensdag van 20.00 tot 22.15 uur in De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 20 in Venlo.

Kom gerust eens kijken en luisteren!
 

Volg ons ook op Facebook

Volg ons ook op Facebook:
Gemengde zangvereniging Vivente