Gemengde zangvereniging Vivente - Over Vivente: Algemeen (vervolg)

Over Vivente: Algemeen (vervolg)

De Gemengde zangvereniging Vivente ontstond in 1983 na een samengaan van de kerkkoren van de H.-Geestparochie en van de H.-Familieparochie in Venlo, beide opgericht in 1965. Kort na de fusie werd Vivente een profaan koor, maar tot op de dag van vandaag luistert het koor een aantal malen per jaar tijdens de hoogfeesten van de kerk de eucharistievieringen in de Familiekerk op.

Ondanks het feit dat Vivente een profaan koor is geworden, ligt het hoofdaccent nog altijd op het uitvoeren van geestelijke muziek. Op deze manier wil Vivente een grote rol blijven vervullen in het uitdragen van de geestelijke muziek als cultureel erfgoed, die in de loop der eeuwen is geschreven door de grote toonkunstenaars van onze westerse muziekcultuur. Om dit te bereiken, luistert Vivente niet alleen missen op, maar geeft het ook kerst- en passieconcerten. In 1999 voerde Vivente samen met het Limburgs Symfonie Orkest en professionele solisten het bijzondere Stabat Mater van Joseph Haydn uit in een vrijwel uitverkocht theater De Maaspoort in Venlo. In 2001 bracht Vivente tijdens het kerstconcert de Misa Criolla, met een Zuid-Amerikaans gezelschap en met eigen solisten. Tijdens het kerstconcert van 2003 voerde Vivente samen met orkest het majestueuze Gloria van Antonio Vivaldi uit in een tot de laatste plaats bezette Familiekerk in Venlo, wederom met solisten uit eigen gelederen. In 2005 zong Vivente ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan de Theresienmesse van Haydn en de Vesperae solennes de confessore van Mozart.

Koorreis 2015

In het kader van het 50-jarig jubileum is Vivente van 14-17 mei 2015 op koorreis gegaan naar Londen. Uiteraard ging het koor daar ook zingen, onder andere op zondagochtend tijdens een mis in de Parish Church of St. John in Hampstead, een buitenwijk van Londen.

Hoogtepunt van de reis was echter het a capella koorconcert op vrijdag 15 mei, de dag na Hemelvaart: Vivente mocht (jawel, 'mocht')  toen een concert, een zogeheten Lunch Recital van een half uur in St. Paul's Cathedral geven!

Er worden zeer hoge muzikale eisen gesteld aan gastkoren die daar willen zingen. Daarom waren wij dan ook apetrots en met recht vereerd dat ons deze kans, na een selectieprocedure, werd gegund. Om in de grootste kerk van Engeland te mogen staan en daar te mogen zingen was alleen al een onvergetelijke muzikale ervaring van de bovenste plank.

Feest met The Messiah van Händel

Op 21 november 2015 heeft Gemengde Zangvereniging Vivente in het kader van zijn 50-jarig bestaansjubileum The Messiah van Händel in Theater de Maaspoort in Venlo uitgevoerd. Het was een geweldige avond, het jubileumjaar meer dan waardig!

Johannes-Passion van Bach

Na het succes van The Messiah bij het 50-jarig jubileum wilde het koor graag weer een nieuwe uitdaging met een ander groot werk aangaan: de Johannes-Passion van J.S. Bach! Deze hadden we aanvankelijk op 5 april 2020 in de St. Martinusbasiliek in Venlo willen uitvoeren. Vanwege de langdurige coronaperikelen werd het concert op dat moment helemaal geannuleerd, maar uiteindelijk heeft Vivente dit fantastische werk op 2 april 2023 alsnog uitgevoerd in de St. Martinusbasiliek. Het was een prachtige uitvoering, waar orkest, solisten, koor en publiek enorm van genoten hebben.

Naast het samen uitvoeren van prachtige muziek is gezelligheid met elkaar ook een belangrijk kenmerk van Vivente. Niet alleen na de repetities als er nog gezellig wordt nageborreld, maar ook bij feestelijke jaarafsluitingen, Caecilia-avonden en koorreizen. Het zijn momenteel geen gemakkelijke tijden voor de koorwereld, maar desondanks blijft Vivente, de naam zegt het al, levendig!

Contact

Gemengde zangvereniging Vivente
info@viventevenlo.nl

Repetities

Wij repeteren iedere woensdag van 20.00 tot 22.15 uur in De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 20 in Venlo.

Kom gerust eens kijken en luisteren!
 

Volg ons ook op Facebook

Volg ons ook op Facebook:
Gemengde zangvereniging Vivente