Gemengde zangvereniging Vivente - Over Vivente: Dirigent (vervolg)

Over Vivente: Dirigent (vervolg)

Leo Smeets (1957) volgde vanaf 1979 zijn beroepsopleiding muziek aan het Brabant Conservatorium in Tilburg. Hij behaalde daar onderwijsakte B voor het hoofdvak Hoorn, het diploma Uitvoerend musicus voor het hoofdvak Koordirectie en het praktijkdiploma Orkestdirectie. In zijn hoedanigheid als professioneel hoornist is Leo sinds 1988 verbonden als docent hoorn aan de Streekmuziekschool RICK te Weert.

Vanaf 1980 dirigeert Leo verscheidene kamerkoren, waaronder Polyhymnia te Panningen, Villameuse in Overasselt en Flint in Geldrop. Daarnaast was hij dirigent van o.a. het Studentenkoor Erasmusica te Rotterdam, het Roosendaals Symfonieorkest, Gemengde Zangvereniging Zanglust Tegelen en Toonkunstkoor Orpheus in Blerick. Hij dirigeerde de koren Zanglust, Orpheus en Vivente o.a. in de Oratoria "Die Schöpfung" en "Die Jahreszeiten" van Joseph Haydn met begeleiding van het Limburgs Symfonieorkest, de Philharmonie Westfahlen en Concerto Vivo Dortmund.

Vanaf het seizoen 2011/2012 is Leo gevraagd om een aantal weekenden per jaar de koren van de Schola Cantorum van de Sint Jans Kathedraal in Den Bosch te gaan dirigeren tijdens de erediensten in de Sint Janskathedraal.

Leo Smeets is sinds 2003 verbonden als dirigent aan Gemengde zangvereniging Vivente te Venlo. In die voorbije periode heeft het koor onder zijn leiding een imponerend repertoire opgebouwd. De algehele koorklank is in de loop der jaren hoe langer hoe meer verbeterd. De nadruk lag daarbij met name op de dictie, algehele uitstraling, expressie en zuiverheid. Deze elementen spelen een prominente en duidelijk hoorbare rol in de samenklank van Vivente. Hiermee probeert het koor de muzikale intenties van de componist zo waarheidsgetrouw mogelijk te verwezenlijken.

Steeds opnieuw probeert dirigent Leo Smeets programma’s samen te stellen met repertoire dat minder bekend is bij het publiek maar zeer zeker de moeite loont om te worden uitgevoerd. Dit onbekendere werk, wel of niet in combinatie met bekendere koorliteratuur, levert verrassende programma’s op. Een typerend voorbeeld daarvan vormde de uitvoering van “The Divine Compassion” van Andrew Lloyd Webber tijdens het passieconcert in 2010; tweede uitvoering voor Nederland. Op deze manier weet Vivente zich onder zijn leiding te onderscheiden van vergelijkbare koren in de regio.

Zie ook: www.leo-smeets.nl

Contact

Gemengde zangvereniging Vivente
info@viventevenlo.nl

Repetities

Wij repeteren iedere woensdag van 20.00 tot 22.15 uur in De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 20 in Venlo.

Kom gerust eens kijken en luisteren!
 

Volg ons ook op Facebook

Volg ons ook op Facebook:
Gemengde zangvereniging Vivente